22 września 2010 r. w remizie OSP Domaradz rozpoczął się pierwszy kurs zawodowy pn.: ,,Kucharz” w ramach projektu ,,Czas na aktywność w gminie Domaradz”, który jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Kurs trwał 80 godzin dydaktycznych, a jego uczestnikami było 12 Pań z naszej gminy.
Celem kursu było zapoznanie z zawodem kucharza, zdobycie podstaw sztuki kulinarnej, fachowej wiedzy z tej branży oraz poznanie technik produkcji w zakresie pozwalającym na podjęcie pracy w szeroko pojętej gastronomii.
W ramach szkolenia odbyło się dziesięć spotkań, na których kursantki pod okiem fachowego instruktora Pana Bartosza Zawadzkiego, mogły zdobywać umiejętności kulinarne. Na pierwszych dwóch spotkaniach Panie poznały podstawowe wiadomości z zakresu gastronomii (m.in. zasady organizacji pracy, przepisy BHP, podziały produktów żywnościowych, wartość odżywczą różnych grup żywnościowych, metody utrwalania żywności, rodzaje obróbki termicznej surowców). Kolejne zajęcia miały charakter praktyczny, w których uczestniczki wykorzystywały wiedzę teoretyczną na kuchni.
Sztuka przyrządzania dań półmięsnych, potraw z ryb, zup połączona została z przygotowaniem deserów oraz przyrządzaniem sałatek i surówek, np. niektóre potrawy: kurczak po hawajsku z ryżem, sałatka grecka, Cannelloni z nadzieniem mięsno – pomidorowym, zupa gulaszowa, warstwowa sałatka z tuńczyka, penne a’la Italiano, tiramisu, łosoś saute w ziołach, kieszonki schabowe nadziewane i wiele innych.
Nabyte umiejętności kulinarne uczestniczki przedstawiły na uroczystym zakończeniu kursu (05.10.2010r.), podczas którego były gratulacje m.in. od wójta gminy Domaradz Pana Jana Pilcha za ukończenie szkolenia, wręczenie certyfikatów a także degustacja wspaniale przygotowanych potraw, która cieszyła się wielkim powodzeniem wśród jego uczestników.
Ze strony organizatorów szkolenia (GOPS Domaradz), życzę naszym kursantkom powodzenia w przyszłej pracy zawodowej, wielu kulinarnych przygód w domu i aby serwowane przez nich potrawy wprawiały wszystkich w zachwyt, tak jak nas podczas każdego dnia wspólnych degustacji.
ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ Z KURSU |